Reserveren?/Meer informatie?
Bel 0521- 34 34 83 facebook twitter
Meer foto's

Historie

Een monumentaal pand is Landgoed Overcinge zeker. Vraag in Drenthe naar Landgoed Overcinge en met zekerheid zal men je erover kunnen vertellen. Reeds in 1313 werd Huis Overcinge al vermeld wat maakt dat het een van de bekendste huizen van Drenthe is.

Echter, het huidige huis is tussen 1630 en 1642 tot stand gekomen in opdracht van de heer Gerardt Struuck. Hij liet de bestaande bebouwing afbreken en twee nieuwe gebouwen kwamen ervoor in de plaats. De voorgevel in maniëristische stijl stamt nog uit die tijd. De meest ingrijpende verbouwing vond echter ruim een eeuw later plaats. Omstreeks 1720 kocht de Drents gedeputeerde Wolter Kymmell Huis Overcinge en maakte de door Struuck gedane verbouwingen weer ongedaan. Een ingrijpende renovatie volgde en leden van de familie Kymmel woonden hier nog bijna twee eeuwen.

In 1876 kwam Overcinge in bezit van Ida Elisabeth Catharina Kymmel, laatste telg van de familie. Getrouwd met advocaat, gedeputeerde en commissaris van de Koningin in Drenthe Johannes Linthorst Homan liet laatstgenoemde het huis grondig verbouwen – door onder andere een uitbreiding aan de oostzijde – om het meer geschikt te maken voor bewoning door zijn gezin. Tevens liet hij de karakteristieke ophaalbrug aanleggen, ter verbinding van de tuin en de openbare weg.

Uiteindelijk werd Overcinge door diens zoon Jan Tijmens vanaf 1946 verhuurd aan de pas opgerichte Volkshogeschool, die het in 1953 in eigendom overnam. In 1968-1969 volgde een restauratie om aan de huisvestingseisen van de hogeschool te voldoen.

In de jaren ’80 van de twintigste eeuw werd het landgoed verkocht. Na restauratie in 1984 waarbij veel karakteristieken van het huis van voor 1870 werden teruggebracht, is Overcinge als erkend rijksmonument te huur als uniek decor voor al uw bijzondere gelegenheden.

Nieuws

meer nieuws

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en evenementen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven